tirsdag 13. februar 2018

Taushetsplikt pårørende

Taushetsplikt pårørende

Hvis pasienten er over år og har samtykket til at pårørende skal informeres. Helsepersonell har taushetsplikt for alle opplysninger vedrørende en pasient. God dialog mellom helsepersonell og pårørende er viktig. Hva betyr det at helsepersonell har taushetsplikt ? Alle som jobber innenfor. Hva med taushetsplikten når pårørende ønsker informasjon?


Taushetsplikt pårørende

Pårørende er gitt rettigheter og oppgaver i lovverket. At du som pårørende har kunnskap om dine rettigheter, er til hjelp både for deg og den som. Din nærmeste pårørende skal få informasjon om din helsetilstand og helsehjelpen dersom du samtykker til det.


Uansett om du gir samtykke, . Taushetsplikten er et gjennomgående prinsipp i det norsk helsevesenet. Derfor har vi samlet sentral informasjon for deg som er pårørende til en med . Hva innebærer det å overholde taushetsplikten ? Jo mindre pasienten er i stand til å ivareta seg selv, desto flere rettigheter har pårørende. Ring, chat eller send mail med voksne som har taushetsplikt. Som hovedregel gjelder ikke taushetsplikten i den grad den som opplysningene angår.


Men hvis verge eller pårørende skal kunne medvirke i henhold til . Du kan likevel samtykke til at andre får informasjon. Dersom pasienten eller brukeren er ute av stand til å oppgi pårørende , skal. Spesialisthelsetjenesten kan uten hinder av taushetsplikten gi nødvendige . Rett og urett - En pasient har rett til kontroll med hva som gis av informasjon om egen helsetilstand også overfor pårørende. Nærmeste pårørende kan få nærmere . Legers taushetsplikt gjelder også overfor mediene.


Blir helsepersonell angrepet i mediene av pasient eller pårørende som står offentlig frem, har man rett til å . Vi kan ofte kjenne på grensene for taushetsplikt. Spesielt i telefonen kan det være vanskelig å vite hva man skal si. Det er viktig BÅDE å ivareta pasientens selvbestemmelse og lovens krav om taushetsplikt , OG forbedre involvering av pårørende fordi dette . Selv om helsepersonell har taushetsplikt , er det mange tilfeller hvor pårørende også har rett på informasjon.


Taushetsplikt pårørende

For de over år er hovedregelen at helsepersonell har taushetsplikt overfor pårørende. Foreldre skal likevel informeres hvis de trenger informasjon for å . Til tross for at pårørende ikke har taushetsplikt , vil det likevel være situasjoner der det vil kunne være behov . Denne såkalte taushetsplikten kan i enkelte tilfeller føre til katastrofe. Reglene om taushetsplikt finner du i helsepersonelloven kapittel 5. Det er ikke brudd på taushetsplikten om man snakker med pårørende om en situasjon eller . I helsepersonelloven § omtales helsepersonells taushetsplikt.


Mange pårørende er en viktig ressurs i behandlingen og omsorgen for. Del – Barn som pårørende – helsepersonelloven § a. Del – Unntak fra taushetsplikten. I kontakten mellom hjelper og pårørende kan det.


Taushetsplikt pårørende

Forholdet til pårørende kan være komplisert i psykiatrien, og man må trå varsom. Hun mener at det å beskytte seg bak taushetsplikten lett kan bli en sovepute. Lov om kommunale helse-.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg