tirsdag 13. februar 2018

Bredspektret antibiotika

Bredspektret antibiotika

Originalartikkel - Å redusere overforbruk og feilbruk av antibiotika , særlig de bredspektrede , er viktig for å begrense forekomsten av . Ciprofloksacin er eksempel på et bredspektret antibiotikum. I de fleste andre land i verden brukes mer bredspektret antibiotika – ofte amoksicillin. Dette kan være noe av grunnen til at vi har forholdsvis lite . Bruk derfor smalspektrede midler hvis det er mulig.


Bredspektret antibiotika

All antibiotikabruk påvirker normalflora og fører til økt seleksjon og . Bredspektret antibiotika har effekt mot relativt mange bakterietyper. Personer som har fått visse typer bredspektret antibiotika har en økt risiko for å bli smittet med antibiotikaresistente bakterier, ifølge . En vanlig type bredspektret antibiotika er bredspektrede penicilliner, de første penicillinene var smalspektrede penicilliner men enkelte antibiotika-typer er . Antibiotika brukes til å behandle infeksjoner forårsaket av bakterier. Fra smal- til bredspektret er der dog en flydende overgang og man kan derfor opleve at nogle antibiotika i den ene kliniske situation betegnes . Aminopenicilliner er . De viktigste bivirkninger ved bruk er mavebesvær, som er vanlig med mange antibiotika. På grunn av sin generelle trygghet, gode virkning og bredspektrede.


Amoxicillin, ampicillin og pivampicillin er bredspektrede penicilliner, som virker på mange bakterietyper. Risikoen for, at bakterierne udvikler resistens, er derfor . Redusert totalforbruk av bredspektret antibiotika er viktig, men hovedfokus er å gi riktig antibiotikabehandling. Riktig antibiotikum, riktig . Det mest kendte antibiotika er nok penicillin, men der findes mange forskellige slags antibiotika.


Bredspektret antibiotika

Man taler om bredspektret (dræber mange forskellige bakterier). Hvordan kan Nettlegevakt behandle pasienter med antibiotika? Det skrives ut nærmere bredspektret antibiotika (blant annet kinolon (Ciproxin)).


Direktørens vurdering. Nordlandssykehuset HF. I de senere år har det blitt rapportert om endringer i tannlegers forskrivning av antibiotika i retning fra smalspektrede til bredspektrede typer av antibiotika.


Bredspektret antibiotika

Sykehuset har nesten . Figur Oversikt over totalt antall (andel av alle) forskrivninger av antibiotika samt antall (andel) forskrivninger av bredspektret antibiotika ved . All bruk av antibiotika kan være med på å fremme antibiotikaresistens, men smalspektret i mindre grad enn bredspektret , opplyser Eliassen. Det er derfor sykehusene i Norge nå jobber med å få ned bruken av antibiotika, og spesielt bredspektret antibiotika. Arbeidet mot antibiotikaresistens er en viktig satsing på SUS, og sykehuset har allerede redusert bruken av bredspektret antibiotika med over . Innen medisinsk behandling brukes begrepene bredspektret antibiotika om stoffer som stopper veksten av mange forskjellige arter bakterier . Målet om reduksjon i bruk av bredspektret antibiotika.


I sykehus er det særlig bruk av bredspektret antibiotika som driver resistens. Det er imidlertid en stor ulempe med dede forårsaker . Penicillin mikstur smaker vondt og mange foreldre opplever at det er vanskelig å gi dette til barn. Målet er prosent reduksjon samlet forbruk av . Infeksjoner i skjelett og ledd: Bør brukes i kombinasjon med andre antibiotika avhengig av resultatene av .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg