mandag 30. juli 2018

Elting av deig

Elting av deig

Bruker du en kjøkkenmaskin kan du smuldre gjæren rett i melet. Ettersom deigen skal eltes lenge, bør ikke væsken varmes, siden deigen blir varm under elting. Elting er en viktig del av gjærdeigbaking. Under eltingen danner glutenet i deigen et nettverk av små vegger som holder gass og vanndamp . Syns det hørtes veldig lenge ut, og da må man jo ta mer og mer mel i,. Det neste som er viktig er elting.


Elting av deig

Jeg kan ikke påpeke nok hvor viktig det er med elting av deig. Speltmel har et svakere gluten og tåler elting. Bruk også god tid på elting av deigen. Jeg elter den i cirka ti minutter i kjøkkenmaskinen. Dette er viktig for å aktivere gluten slik at deigen blir . Bruk hendene til å arbeide det tørre inn i det våte til deigen begynner å samle seg.


Tilsett først saltet etter ca. Baketips for gjærbakst kommer godt med for deg som ikke har mye erfaring. Hvor lenge skal en deig heve og eltes ? Se de gode baketipsene her! Og da vil deigen øke i temperatur med ca.


Elting av deig

En deig bør eltes minimum minutter, og da sier det seg selv at deigen kan bli for . Det er viktig at deigen eltes tilstrekkelig, og det er her mange feiler. Du må elte til deigen er spenstig og elastisk. Prøv å dra i deigen og kjenn på . Temperaturen øker også ved elting , så det er fort gjort å få for varm deig. For å sjekke om deigen er ferdig eltet, tar du en bit av deigen og strekker den så tynt . Husk at deigtemperaturen øker cirka grad per minutt ved vanlig elting i maskin.


Når deigen eltes godt, dannes et sterkt glutennettverk og deigen kan holde på gassen gjærcellene danner. Deigen skal eltes noe for å henge bedre sammen, men vær litt varsom med . I elteprosessen er temperatur viktig. Alle gjærdeiger skiller seg fra andre deiger pga. Hvordan i huleste skal deigen eltes i 2xmin uten dette? Og med riktig elting og prosess kan du faktisk nærme deg 90–1prosent vann, forklarer han.


Elting av deig

For å kunne ha nok væske i deigen , og for at . Ved mindre du skal lage eltefrie brød så trenger du en kjøkkenmaskin. Husker vi gjorde et forsøk i heimkunnskapen for år siden -med elting av deig - hvor vi etter lang tids elting satt igjen med en gummiaktig klump med gluten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg